Søvnangst

Søvnangst

Søvnangst er efterhånden blevet til en slags folkesygdom, som virkelig kan forringe livskvaliteten. Det kan opleves næsten invaliderende og får hurtigt indflydelse på både en selv og ens nærmeste.

Jeg har i mange år arbejdet med mennesker med  søvnangst, og efter at Sundhedsstyrelsen i april 2024 udkom med deres anbefalinger for søvnlængde for alle aldersgrupper, er antallet af henvendelser næsten fordoblet.

Søvnangst handler i virkeligheden om noget helt andet end det vi hidtil har troet. Der er heldigvis slet ikke noget galt med dig, selv om det føles sådan – og selvom det opleves vildt skræmmende. Du er ikke i stykker. 

Sundhedsstyrelsen kommer selvfølgelig med deres anbefalinger ud fra de bedste intentioner. Men det der formentlig var tænkt som en hjælp til at forbedre befolkningens sundhed og søvn, har desværre også fået pustet til ilden hos alle de mennesker der frygter at sove for lidt eller er bange for at have et “forkert” søvnmønster.

Hvis du har – eller har haft – bøvl med din søvn, så gætter jeg på at du kan genkende noget af det følgende; 

  • Det er vigtigt at jeg kommer i seng på det rigtige/samme tidspunkt, hver aften
  • Der er mange ting jeg skal holde øje med/ikke må/skal huske at gøre eller ikke gøre, for at optimere min søvn
  • Det at sove er ikke noget der bare kommer af sig selv. Det kræver noget af mig
  • Når jeg er ude om aftenen, så holder jeg hele tiden øje med klokken. Det er vigtigt at jeg ikke kommer for sent hjem
  • Det er ekstra svært at falde i søvn, hvis jeg skal noget vigtigt dagen efter
  • Jeg er meget lidt begejstret for at sove andre steder end hjemme
  • Når (hvis overhovedet) jeg rejser, så skal jeg lave research på forhånd – så jeg er sikker på at have kontrol over mine omgivelser ift. at kunne sove

Måske vil det komme som en overraskelse for dig, hvis jeg fortæller dig at dine søvnudfordringer slet ikke har noget som helst med søvn at gøre. At din udfordring ligger et helt andet sted.

Du overtænker.

Punktum.

Og det kan vi heldigvis gøre noget ved.

At sove er det modsatte at at “gøre” noget. Det kræver at du tør at give slip. Og det er skisme svært hvis du tror at det er dig der skal få søvnen til at ske!

Mennesker der slet ikke overtænker, udvikler ikke søvnangst. De sover ind imellem elendigt, eller alt for lidt – jovist – det gør alle mennesker. Men de er ikke så optaget af det. De ved at det går over. At det er forbigående. At søvn ikke er et stykke arbejde. At det aldrig har været op til os at få det til at ske. Derfor bliver det ikke til et problem. Højest lidt irriterende.

At sove er det modsatte at at “gøre” noget. Det kræver at du tør at give slip. Og det er skisme svært hvis du tror at det er dig der skal få søvnen til at ske!

Mit gæt er at du generelt set tænker meget over tingene. Har et stort behov for kontrol. Prøver at styre fremtiden og tænke alle scenarier igennem for at være forberedt. Måske er du også typen der gennemgår og analyserer alt det der er sket, for at være sikker på ikke at have lavet fejl eller så du kan forbedre din adfærd eller dine kommunikation til næste gang?

Søvnen laver ballade fordi dit nervesystem generelt set er for højt oppe at køre en stor del af tiden. Kroppen kan ikke lige sende en sms, en besked på Messenger eller ringe dig op for at bede dig om at geare lidt ned og slappe af.

Så når systemet har været presset for længe, og du ikke har reageret, så sætter det tommelskruerne på. BANG! Så kan du lære det. Ingen søvn til dig. 

Du skal gøre mindre – ikke mere, for at komme tilbage til din naturlige søvn!

Jeg arbejder ud fra forståelsen om De Tre Principper – og jeg har indtil videre hjulpet rigtig mange mennesker af med deres søvnangst. Ikke ved at tale om søvn – tvært imod – men ved at pege dem i retning af deres medfødte indre mentale sundhed, der altid regulerer sig selv – hvis den vel at mærke får lov. Og DET sover man godt af.

Det lyder enkelt – og det er det sådan set også. Der er bare lige noget du skal få øje på først. kun ved at gøre mindre – ikke mere, kan du komme tilbage til din naturlige søvn.

Du er meget velkommen til at kontakte mig for en snak om hvad jeg kan gøre for dig….og ikke mindst din søv