En ny form for terapi, der ikke roder rundt i fortiden
Terapi – for dig der bøvler med angst, stress, depression eller overtænkning
Den terapiform jeg arbejder med – kaldet det nye paradigme – adskiller sig fra den måde man traditionelt set har arbejdet med psykiske udfordringer på. For mange er det en kæmpe lettelse, fordi de ikke orker at tale mere om alt det svære, eller at skulle igennem en årelang terapi.
I terapien interesserer vi os ikke så meget for de hændelser eller traumer i fortiden, der har udløst eller fremkaldt din tilstand. Vi bruger også kun meget lidt tid på at kigge på indholdet i dine tanker. Vi bruger heller ikke tid på, at du skal lære at erstatte dine negative tanker med positive. Fokus ligger på at lære dig at forstå hvad tanker og følelser i virkeligheden er, hvordan du selv kan regulere hvad du giver din opmærksomhed. Hvordan du kan skrue ned for – og begrænse og minimere din overtænkning.
Terapien har ikke fokus på “hvorfor?”
Man behøver ikke at vende hver en sten i sin fortid for at få det bedre, eller at arbejde på at erstatte de svære tanker med positiv tænkning. Tvært imod faktisk. Terapien bygger på den (forskningsbaserede) præmis, at vi får det bedre når vi lærer at gøre mindre, ikke mere, med vores tanker, følelser og kropsfornemmelser. Du lærer med andre ord at tænke mindre og at “lade lo*tet være”.
Tanker i sig selv er ikke noget problem
I terapien lærer du hurtigt, at tanker i sig selv ikke er noget problem. Tanker er mentale konstruktioner, der ikke har anden værdi, end den vi tillæger dem.
Problemet ligger i hvad du gør med tankerne, når de opstår. Om du inviterer dem indenfor på kaffe, kage og masser af opmærksomhed – eller om du afviser dem venligt, men bestemt. Som en irriterende nabo, der hele tiden banker på din dør, eller et barn der vil have slik og endnu ikke har lært behovsudsættelse.
Du lærer hurtigt, at rigtig mange tanker og følelser blot skal have lov til at passe sig selv, uden at få yderligere opmærksomhed. De må sådan set gerne være der, men du behøver ikke at rode med dem.
Kan terapien lære mig at stoppe tankerne?
Nej, det kan nemlig ikke lade sig gøre! Tanker er fuldstændig automatiserede. Det vil sige, at du ikke selv vælger hvilke tanker der dukker op i dit sind. Tanker kommer og tanker går i en konstant og flygtig strøm. Sådan er det for alle mennesker (også Dalai Lama). Men det er ikke alle mennesker, der bruger al deres vågne tid på at bekymre sig, gruble og rode med de negative tanker. Hos dem mister de negative tanker hurtigt deres kraft og energi. Tankerne får ikke lov til at sparke ubehaget i gang.
Din fabriksindstilling er, at tankerne normalt bare flyder, uden at vi giver dem den store opmærksomhed. Det ved dit system og din indre sundhed godt. Det skal bare genopdages.
Udfyld dine kontaktoplysninger, så ringer jeg dig op helt uforpligtende.
Hvad lærer jeg i terapien?
Det centrale omdrejningspunkt i terapien er, at man ikke nødvendigvis skal tro på, eller beskæftige sig med alt hvad man tænker. De tanker der ikke får opmærksomhed, forsvinder nemlig helt af sig selv. Tanker, følelser og kropsfornemmelser er flygtige. Sådan er vores hjerne indrettet. Fuldstændig på samme måde som at en togstrækning der ingen passagerer har, bliver nedlagt af staten.
Hvis du har et sår på knæet, heler det så, hvis du hele tiden piller i det og roder med det? Nej, vel! På samme måde skal du lære, at hvis du bruger mindre tid og opmærksomhed på alle de negative tanker, bekymringer og grublerier, der hidtil har optaget dig det meste af din vågne tid (gætter jeg på) så forsvinder de på magisk vis af sig selv.
Hvad får jeg ud af at gå i terapi?
De fleste klienter der går i terapi hos mig har brug for et sted mellem 3 og 7 samtaler. Den tid du tidligere har brugt på at være fanget i din overtænkning, kan du derefter bruge på fx at:
– Leve livet, uden hele tiden at være bange for hvornår du får det dårligt
– Rejse, uden at være bange for både udturen, hjemturen – og alt det der ligger ind imellem
– Køre i elevator, uden at tro at du skal dø
– Deltage i fødselsdage, arrangementer og sociale sammenkomster, uden problemer
– Køre på motorvej, og selv sidde bag rattet
– Handle, uden at være bange for at falde om eller være pinlig
– Bruge offentlig transport, og måske endda nyde det
– Tro på, at du er god nok som du er (og jo mindre du tænker over det, jo bedre bliver du)
– Bruge mindre tid på at tænke på hvad andre tænker, mener og synes
Vil du høre hvad andre klienter har fået ud af behandlingen?