Angst er ikke en tilstand
du skal lære at leve med

Effektiv behandling af angst med metakognitiv terapi

Angst er ikke en tilstand du skal lære at leve med. Men det er en tilstand, der hurtigt kan gøre livet næsten ubærligt og som kan forvandle et helt normalt liv, til et liv der konstant kredser om en angst for angsten. Mange af ens tanker starter pludselig med et “hvad nu hvis….” og verden udvikler sig over tid, til et farligt sted at være.

Er du en af dem der konstant skanner, for at mærke efter, hvordan du har det? Værre eller bedre end i går? Kredser dine tanker konstant om angsten, der medfører at du grubler og bekymrer dig alt for meget? Har du forskellige fysiske symptomer, der skræmmer dig og som suger din opmærksomhed til sig? Er du på Google hver dag – især sent om aftenen og om natten – for at forsøge at berolige dig selv, men uden det store held? 

Undgår du i stigende grad helt almindelige ting som rejser, transport, sammenkomster eller familiefødselsdage? Har du svært ved at sove alene, gå ud og handle, gå i bad uden at døren står vidt åben, køre bil (slet ikke på motorvej) eller at tage offentlig transport?

Ny forskning omkring angst og dens årsager

Den nyeste forskning omkring angst fra England og Norge viser, at det er den store mængde af tid og opmærksomhed, du bruger på bekymringer, negative tanker og grublerier, der er den egentlige årsag til at du har det dårligt. Alle mennesker har nemlig negative tanker, det er helt normalt. Men det er ikke alle mennesker der bruger en god del af deres vågne tid på at beskæftige med dem.

Og selv om du virkelig gerne vil holde op med at have det sådan, så er den dårlige nyhed, at det ikke er en tilstand du rationelt kan tænke sig ud af. Tvært imod, så er det at du konstant tænker over hvorfor du har det sådan, hvordan du kan få det bedre, hvorfor det lige er dig der har det sådan og hvornår det næste angstanfald kommer, med til at vedligeholde din angst.

Og udfyld dine kontaktoplysninger, så ringer jeg dig op, helt uforpligtende.

Hvad nu hvis jeg aldrig får det bedre?

Stort set alle kan mærke en positiv ændring på deres symptomer, allerede efter første behandling. Det giver håb. For er der noget man er bange for når man har angst, så er det at man aldrig får det bedre. Eller at angsten skal udvikle sig, så man får en “rigtig” psykisk sygdom eller bliver alvorligt fysisk syg, af at have alle de opslidende symptomer.

Hvis du bøvler med angst, er du bestemt ikke alene. Hver fjerde eller femte danskere vil på et eller andet tidspunkt i livet opleve angst. Angst er en tilstand, der kan gøre livet næsten ubærligt at leve og som kan medføre stor social isolation. Det er en følelse af at miste kontrollen med sit liv, og med alt det der før var “normalt”.

Du kan ikke tænke dig ud af angsten

For andre mennesker kan symptomerne på angst synes irrationelle, uforståelige og helt ude af proportioner med virkeligheden. Men for dig der oplever angsten, er det mere end virkeligt.  Hele kroppens alarmsystem er tunet ind på kamp eller flugt. Din rationelle hjerne (pandelapperne) er sat fuldstændig ud af spillet – og du er uden for rækkevidde af sund fornuft. Du er fuldstændig i dine følelsers vold – og det er ikke noget rart sted at være. Det gælder, uanset hvilken type angst du lider af.

I løbet af kort tid vil hele dit nervesystem køre på fuldt blus, og sende signaler ud til kroppen om, at verden er farlig. Pludselig er du i konstant alarmberedskab og din krop får aldrig rigtig mulighed for at restituere sig. Det er en tilstand du ikke kan tænke dig ud af, på et rationelt niveau og inden du får set dig om, er det at være i konstant alarmberedskab blevet kroppens normaltilstand.

Bekymringer, grublerier og negative tanker

Oven i det – og ikke mindst på grund af det – kæmper du med bekymringstanker om fremtiden og grublerier om fortiden. Et lille rødt mærke på armen kan blive til et sikkert tegn på kræft. Kommer kæresten 5 minutter for sent, ligger han helt sikkert død på motorvejen. Politiet ringer på lige om lidt. Var det ikke en sirene fra en ambulance jeg hørte lang væk? Jeg skal være alene resten af mit liv. Huset skal sælges, børnene vokser op som kriminelle, fordi de ingen far har haft – osv. osv. Der opstår et pinefuldt bombardement af negative tanker, som du ikke kan aflede med viljens kraft eller fornuften. Hos nogle mennesker kører disse bekymringer og grublerier i næste alle vågne timer.

Og udfyld dine kontaktoplysninger, så ringer jeg dig op, helt uforpligtende.

Når du har mange fysiske symptomer

I terapien kan man arbejde sideløbende med HeartMath  meditation, hvis man døjer meget med fysiske symptomer. I så fald får du adgang til en indtalt meditation med musik under, der dæmper uroen og de ubehagelige kropslige symptomer.

HeartMath er en moderne, vestlig og videnskabelig testet metode mod angst, stress og depression, der kun tager 10 minutter. Du sidder helt almindeligt i en stol – øvelsen kan udføres hvor som helst og når som helst.

Metakognitiv terapi – lær at tænke mindre

Den metakognitive terapi gør dig mere bevidst om hvor meget tid og opmærksomhed du har givet de tanker og følelser, der tidligere har styret dit liv i en uheldig retning. Bekymringer, grublerier og negative tanker er almindelige hos alle mennesker. Dem har vi alle. Det er først når vi begynder at bruge for meget tid og opmærksomhed – og beskæftige os for meget med dem, at de bliver et problem. I terapien lærer du, ved hjælp af de metakognitive værktøjer, at blive direktør i eget hoved igen. At lade bekymringerne, grublerierne og de negative tanker være, uden at give dem nær så meget tid og opmærksomhed. Med andre ord: Du lærer at “lade lortet være”. Det eneste der fodrer din angst er nemlig dine bekymringer, grublerier og negative tanker. Når de minimeres og begrænses, så har din angst ikke noget at leve af mere.

Efter hver session modtager du en mail, med en opsummering af hvad vi har gennemgået, og links til små instruktionsvideoer. Så når forløbet er slut, har du adgang til alle de værktøjer og redskaber du har fået undervejs

Priser

En session varer 1 time  og koster kr. 1.100,-. (inkl. mail med resumé af sessionen)
Indledende session er dog altid på 1 time og 15 minutter og koster det samme.

For virksomheder er prisen kr. 1.100,- plus moms pr. time.

De fleste klienter har brug for et sted mellem 6 og 10 sessioner. 

Tidsbestilling

Du kan selv bestille tid lige her: Book tid

Der er mulighed for behandling i Gentofte – eller på Skype, hvis du bor i andre dele af landet, eller har svært ved at forlade dit hjem.

OBS! Behandlingen kan også foregå på engelsk