Søvnangst – en folkesygdom

Del gerne opslaget

Søvnangst - en folkesygdom

Søvnangst

Du kigger på klokken. Igen. Regner ud, hvor mange timer søvn du får, hvis du sover NU. Lige NU. Men det gør du ikke. Som i overhovedet ikke. Din hjerne kværner der ud af, og næste gang du kigger på uret (for 27 gang), er der endnu færre timer til, at du skal op.

Du bekymrer dig for, hvad søvnmanglen kan gøre ved dig. Er det farligt? Kan man i øvrigt ikke få Alzheimer af søvnmangel? Hvad nu hvis det aldrig bliver anderledes?

Alle de andre sover, jeg er helt alene i verden. Hvis nu jeg fingerer et hosteanfald, eller – sukker rigtig dybt og mange gange, så kan det være at min partner vågner. Så er jeg ikke helt alene. Du knokler på og forsøger af al magt at vinde kampen. Du tæller får og skubber de påtrængende tanker væk. Og søvnen forsvinder længere og længere væk fra dig.

Dagen efter er du knap nok ude af sengen, søvndrukken og udmattet, før tankerne melder sig igen. Hvad nu hvis jeg heller ikke kan sove i aften? Åh, nej – jeg må hellere melde afbud til den aftale jeg har i eftermiddag. Det går ikke. Jeg må tage hensyn. Passe på mig selv. Spare på energien. Og i morgen – der skal jeg altså bare sove, ellers klarer jeg ikke min fremlæggelse!

Ritualerne

Du begynder, over tid, at udvikle ritualer for at dulme, dæmpe eller fjerne din søvnangst. Måske skal du lave yoga eller åndedrætsøvelser inden sengetid. Ingen kaffe efter kl. 12. Ingen skærm efter kl. 21.30. Og kl. 22, der SKAL du ligge i din seng.

Når du er ude hos venner, så går en stor del af tiden med at gruble over, hvornår du kan tillade dig at tage hjem. Uden at det bliver pinligt. Du skal jo hjem og sove. Faktisk er du ikke ret meget tilstede. De fleste af dine tanker kredser om den kommende søvn – eller måske mangel på samme.

Du har svært ved at sove andre steder end derhjemme. Vover du dig på ferie, så skal der laves research på omgivelserne. Kan der blive stille nok? Mørkt nok? Er der lydt? Husk de sorte sække til at klistre for vinduerne og ørepropperne!

Søvnangst er ved at være en folkesygdom. Ofte nævner folk det ikke, når de kommer i klinikken med deres andre udfordringer. De er nået der til, hvor de oplever det som et vilkår. Sådan er jeg. Det bliver aldrig anderledes. Min mor led i øvrigt også af det, så det ligger i generne. Jeg har været på søvnklinik, til hypnose, i terapi og fået piller. Det går aldrig væk.

Søvnangst er (surprise) også udløst af overtænkning. Det bliver en ond cirkel, hvor man bekymrer sig for, at man aldrig vil slippe af med søvnproblemerne. Og jo mere fokuseret man er på sin søvn og ikke mindst kvaliteten og mængden af den, jo værre bliver det.

Bekymring om søvn

Bekymring om søvn = dårlig søvn. Jo mindre du beskæftiger dig med din søvn, jo færre ritualer du har og jo mindre fokus din søvn får, jo større er chancen for at få skovlen under dine søvnproblemer.

Det betyder også, at du skal have fokus væk fra hele tiden at skanne og mærke dig selv. Og du skal SLET ikke skrive dagbog over din søvn, eller tale om den hele tiden. Det svarer til at kradse i et sår og samtidig undre sig over at det ikke heler op.

Alle mennesker oplever, i perioder af deres liv, at søvn er et problem. Men det er ikke alle der udvikler søvnangst. Dem som hurtigt kommer tilbage til et normalt søvnmønster, har det tilfælles, at de ikke bekymrer sig for om det varer ved. De giver ikke den manglende søvn opmærksomhed i løbet af dagen og har tillid til at det er forbigående. De mærker heller ikke hele tiden efter hvor meget energi de har, tænker over om de mon kan sove i aften – eller over hvordan i alverden de skal komme igennem dagen.

Metakognitiv terapi og HeartMath er en effektiv behandlingsform, der kan hjælpe dig med at bryde det negative mønster. Her lærer du afkoblet opmærksomhed (og at gøre mindre, ikke mere) når du ikke kan sove. Og det sover man godt af.
Du kan evt. se en video om hvordan du hopper af de tanker der ikke gavner dig her:

Picture of Admin

Admin

Har du noget på hjertet?

Seneste Youtube video

Følg HeartTeam på facebook

Seneste blogindlæg

Om mig

Jeg har arbejdet indenfor feltet angst, stress, depression og andre psykiske belastninger de sidste 13 år og har mere end 8.000 klientsessioner bag mig. Jeg er optaget af at hjælpe mennesker til forandring, på en fuldstændig enkel og jordnær måde. Terapi behøver ikke at være en tung og trist sag og jeg er kendt for at skabe håb hos mine klienter, med lethed og ikke mindst humor i behandlingen. Læs mere >>

Skriv op til mit nyhedsbrev

Så går du ikke glip af næste blogindlæg