Når vi er stivnet i de gamle traumer

Del gerne opslaget

Vi har alle sammen perioder i livet, hvor der opstår krise, smerte eller traumer. Det er en del af det at være menneske. Vi kan ikke kontrollere det eller undgå det, hvor gerne vi end ville.

Det tager tid at komme igennem – det er helt normalt. Det skal der være plads og rum til. Og det er en proces vi ikke kan undgå eller springe over.

Problemet opstår, når vi ikke kommer videre efter en passende tid. Når vi stivner i de gamle, svære minder og stadig forbliver ofre for tidligere traumatiske omstændigheder – år efter år. Når vi raser over ex-manden daglig, 9 år efter skilsmissen, eller sørger og græder over at vores forældre ikke var de gode forældre de burde have været, når vi nærmer os de 60.

Når vi bliver ved med at genbesøge og reaktivere alt det ubehagelige og gennemleve alle følelserne igen og igen, så kan livet ende med at blive en daglig kamp.

Nøjagtig det samme gør sig gældende, hvis vi på grund af stress eller angst har fået indrettet vores tilværelse, så vi konstant er på vagt overfor ting der kan udløse ubehag. Når rigtig meget af vores tid går med at forsøge at undgå det vi opfatter som farligt (og det kan være stort set alt) – eller med at dulme, dæmpe eller fjerne ubehaget, når det først er opstået. Al vores tid, opmærksomhed og energi går med at have fokus på angsten eller stressen. Hvis dette står på i for lang tid, så kommer vi også her til at stivne i uhensigtsmæssige mønstre.

Det svarer til at kradse i et sår, og undre sig over hvorfor det ikke heler. Men hjernen og nervesystemet har brug for ro for at kunne komme sig, fuldstændig som resten af vores fysiske krop. Hvis vi bliver ved med at reaktivere de samme neurologiske netværk, fordi vi repeterer de samme mønstre, så bliver mønstrene i sidste ende pløjet så dybt ned i vores hjerne, at de bliver til en del af vores personlighed. Og pludselig har vi ikke noget valg mere. Vi er blevet programmeret til en ny “normal” – et liv i følelsesmæssig smerte.

Når vi er i følelsesmæssigt kaos, vrede, frustration, smerte eller sorg ændres mange ting i vores krop, både fysisk, psykisk og biokemisk. En af de ting der påvirkes i meget høj grad er hjertets rytme. Når vi er stressede, uanset årsagen, så bliver hjertets rytme uregelmæssig og kaotisk. Det medfører en tilstand i hele kroppen der kaldes INCOHERENCE (på dansk inkohærens). Den tilstand er vi alle i, mange gange om dagen når vi stresser rundt, men de fleste formår også at have kortere eller længere perioder, hvor der er ro, balance, overblik, glæde og kreativitet. Den tilstand kalder man COHERENCE (på dansk kohærens). Så alt er godt, så længe kroppen oplever begge slags tilstande i passende mængder.

Det der ikke er godt er, hvis vi har lange, sammenhængende perioder (nogle gange år) med total INCOHERENCE, fordi kroppen konstant oplever at være i alarmberedskab. Når hjertets rytme bliver uregelmæssig og kaotisk sender det signaler via nervesystemet til hjernen om, at der er fare på færde. Hjernen lytter hele tiden til hjertets rytme – og når hjertets rytme er i INCOHERENCE, så starter hjernen kroppens stressrespons.

Hjernen kan ikke kende forskel på, om det er en begivenhed der finder sted lige nu, i dette øjeblik, eller om det bare er dig der er i gang med, endnu engang, at tage en tur ned af vejen med traumatiske minder.

Inden længe er dette blevet en normaltilstand for krop og sind, som vi ikke kan tænke os ud af, fordi hjernen ikke “stoler” på en krop, der er i konstant ubalance. Her skal nervesystemet have hjælp til at komme tilbage til sin normaltilstand, så hele systemet kan genvinde sin balance.

Det kan man bl.a. hjælpe kroppen med at gøre, ved at træne sin hjerterytme. Man går bevidst ind i en COHERENT tilstand, et par gange om dagen i ca. 10 minutter, ved hjælp af en specielt hjertemeditationsteknik, indtil hjernen igen er begyndt at stole på, at man har styr på det. Det er en fuldstændig enkel og let metode, som alle, selv børn, kan lære.

Jeg bruger selv Inner Balance meditationssystemet dagligt (en App og en tilhørende sensor) og har gjort det i mere end 10 år. Både selv – og med alle mine klienter. Det giver en god, solid bund for både krop og sind, der hurtigere kommer sig, når livet viser tænder og rusker os. Og COHERENCE er en fuldstændig magisk tilstand at være i.

Det bedste er selvfølgelig forebyggelse, men selv når man lider af stress, angst, depression eller overtænkning, kan man meget hurtigt mærke en bedring, som regel allerede efter første forsøg.

Hvis du har lyst til at lære HeartMath meditation, så kan du se mere her:
https://www.heartteam.dk/inner-balance-sensor/

Belinda

Belinda

dette er bio

Har du noget på hjertet?

Seneste Youtube video

Følg HeartTeam på facebook

Seneste blogindlæg

Om mig

Jeg har arbejdet indenfor feltet angst, stress, depression og andre psykiske belastninger de sidste 13 år og har mere end 8.000 klientsessioner bag mig. Jeg er optaget af at hjælpe mennesker til forandring, på en fuldstændig enkel og jordnær måde. Terapi behøver ikke at være en tung og trist sag og jeg er kendt for at skabe håb hos mine klienter, med lethed og ikke mindst humor i behandlingen. Læs mere >>

Skriv op til mit nyhedsbrev

Så går du ikke glip af næste blogindlæg