Meditation er ikke noget for mig, del 1

Del gerne opslaget

Jeg har mediteret i noget der ligner 20 år. Ikke meget hvis man sammenligner med en indisk yogi eller en tibetansk munk. Men nok til at jeg uden at blinke kan sige, at det har været en af de vigtigste og mest givende beslutninger i mit liv.

dreamstime_s_6501902

Min første erfaring fik jeg, da min veninde inviterede mig med i en gruppe der mødtes hver 14 dag for at meditere og diskutere spirituelle emner.

Det var en noget fremmed verden for mig, der er vokset op i en kultur baseret på rødkål på glas, brun sovs, frikadeller og B.T på køkkenbordet.

Der blev spist mange  økoboller bagt på hjemmekværnet speltmel, drukket spandevis af urtete og talt om ting der på ingen måde bandt an til noget jeg havde mødt før. Men det var fantastisk søde og varme mennesker – og jeg sugede til mig som et stykke Lambi køkkenrulle. Jeg ville lære at meditere.

Zzzzzzzzzzzzzzzzzz…………….
Så hvorfor følte jeg mig altid lidt forkert når jeg mediterede? Tankerne legede i hamsterhjulet, jeg kedede mig hurtigt, mine ben sov og som regel endte jeg med at falde lidt i søvn. Og når de i gruppen efterfølgende talte om energi, klarhed, væren, kontakt til den indre kerne, åndelig frigørelse, det guddommelige og universet var jeg blank som en skovsø.

Som tiden gik, blev der langsomt lidt roligere i mit tankesind, når jeg stædigt fortsatte med min træning. Jeg var dog stadig overbevist om at de andre befandt sig et andet sted end mig, at de var mere i kontakt, mere spirituelle og havde hul igennem til noget jeg ikke anede hvad var. Det ændrede sig – som de fleste sikkert har gættet – da jeg kunne få feedback via HeartMath. Bingo!

Fed fed lykke til alle
Men der er stadig rigtig mange misforståelser omkring hvor svært det er at meditere og det er rigtig synd. Det giver nemlig SÅ meget ro, overblik, glæde og energi i hverdagen – og det behøver ikke at tage særlig lang tid.

Jeg bruger 10 om morgenen og den tid er mere end godt givet ud. Der er faktisk smålykke i posen til alle. Det er der mange fysiologiske og psykologiske grunde til og det kan du læse om i en af de næste blogs.

Du er ikke alene
Måske har du rent faktisk forsøgt dig med meditation flere gange og måske er din frustration bare vokset og din selvtillid dalet for hver gang? I så fald er du ikke alene. Her er tre almindelige misforståelser omkring meditation, der måske kan hjælpe dig lidt på vej. I næste uge kommer der endnu tre:

Misforståelse nummer # 1 – jeg arbejder hårdt på at få mine tanker til at stoppe!
Mange af os har lært, at meditation handler om at få et stille tankesind. Et utal af mennesker har slået sig selv oven i hovedet og givet sig selv prædikatet ”tumpe” fordi de ikke var i stand til at få deres tanker til at stoppe.

Men et stille sind er noget man oplever i kortere eller længere glimt i meditationen – det er ikke en tilstand. Vi kan ikke stoppe vores tanker fuldstændig. Sådan er vores hjerne indrettet. Det du vil opleve efter noget tids træning er at tankerne falder til ro, så du opnår mere klar tænkning.

Det kan sammenlignes med at stå i vandkanten, med buksebenene smøget op om knæene. Der er så mange bølger på det uklare vand at du ikke kan se sandbunden. I det øjeblik vandoverfladen bliver stille og de uklare partikler falder til bunds, så kan du pludselig få øje på alle muslingeskallerne, småfiskene og søstjernerne.

Støjen i dit hoved bliver altså reduceret under meditationen og du kan observere dine tanker og følelser i ro og mag. Spitzenklasse når det begynder at lykkes!

Misforståelse nummer # 2 – jeg skal føle mig fredfyldt, rolig og afslappet under meditationen
Ja – i den bedste af alle verdener, så føler man sig fredfyldt, rolig og åben under en meditation. Men for det første kommer det an på hvordan man har det inden man går igang. For det andet hvad der dukker op undervejs – og sidst men ikke mindst, så kommer det an på hvilken meditationstype du har valgt.

Så det er en misforståelse at tro, at det eneste man skal stræbe efter, er ro, fredfyldthed, åbenhed og balance i hvert eneste minut og hver eneste gang. Det vil være forskelligt fra gang til gang. Meditation kan ydermere inddeles i tre hovedgrupper, som udføres forskelligt og derfor også opleves forskelligt og har forskelligt udbytte. Meget mere om det i en af de næste blogs.

Misforståelse nummer # 3 – jeg har gjort det på samme måde i årevis
Selv erfarne meditationsudøvere, som praktiserer regelmæssigt og i lange tidsrum – kan tage fejl. Jeg har mødt en del af dem igennem tiden, der blev noget overraskede over målingerne fra deres autonome nervesystem (ANS) undervejs i meditationen.

At praktisere det samme og det samme, igen og igen, kan få folk til at falde i rillen, hvor meditationen har mistet al sin oprindelige vitalitet og dynamik. Det svarer til at løbe nøjagtig den samme tur, i samme tempo, samme rute og tidspunkt – hver dag. Eller spise pizza hver aften til aftensmad. Kroppen og sindet kommer til at kede sig og falder ind i en slags gabende kedsommelig rutinetilstand.

Både kroppen og sindet skal ind imellem overraskes for at holde sig fit. Det gør man ved periodevis afveksling i sin meditationspraksis. Så leg med de forskellige typer og se hvad der virker bedst for dig lige nu.

Belinda

Belinda

dette er bio

Har du noget på hjertet?

Seneste Youtube video

Følg HeartTeam på facebook

Seneste blogindlæg

Om mig

Jeg har arbejdet indenfor feltet angst, stress, depression og andre psykiske belastninger de sidste 13 år og har mere end 8.000 klientsessioner bag mig. Jeg er optaget af at hjælpe mennesker til forandring, på en fuldstændig enkel og jordnær måde. Terapi behøver ikke at være en tung og trist sag og jeg er kendt for at skabe håb hos mine klienter, med lethed og ikke mindst humor i behandlingen. Læs mere >>

Skriv op til mit nyhedsbrev

Så går du ikke glip af næste blogindlæg