Amygdala – hjernens alarmcentral

Del gerne opslaget

Amygdala

Tanker, følelser og kropsfornemmelser kører konstant. Tankerne ved forskerne stadig ikke helt hvordan opstår, ud over at det er elektriske impulser i hjernen. Men vi ved, at følelserne er ren biokemi (Kemisk Værk i Køge).

Hjælpsomme tanker danne positiv biokemi. Neutrale tanker danner neutral biokemi. Og så er der er der ingen ko på isen. Balleden opstår først, når det er negative tanker vi taler om (grublerier og bekymringer). Så starter en lavine af reaktioner i kroppen.

De negative tanker opleves som meget virkelige, tillægges stor værdi og aktiverer en masse følelser. Men følelser er blot biokemi. Det er forbigående, det er ikke farligt – og det forsvinder, når du bruger afkoblet opmærksomhed. Altså, når du øver dig i at hoppe af de tanker, der ikke er hjælpsomme (se evt. video #7 på HeartTeam på YouTube).

 

Amygdala på overarbejde

Amygdala, hjernens alarmcentral, overvåger konstant alle de indgående informationer, som hjernen modtager. “Han” har travlt, vil så gerne passe på os – og når vi er psykisk ude af balance, så er han virkelig på overarbejde. Har vi været påvirket over længere tid, vokser han sågar i størrelse, for at kunne følge med.

Desværre har han lidt misforstået opgaven, fordi han over tid er blevet overaktiv. Han er ikke så klog, og kan ikke kende forskel på, om det er blot er tanker, eller om det du tænker, sker i virkeligheden.

På et tidspunkt er han så stresset, at han begynder at tolke stort set alle indkomne informationer som farlige. Han falder til ro, jo mindre du lader dig rive med. Og den evne kan vi træne.

Du skal med andre ord holde amygdala lidt i hånden og være ”mor” for ham. Han kan ikke regulere sig selv (ligesom små menneskebørn) og har brug for din hjælp.

Så måske skal du overveje at indlemme ham i børneflokken, hvis du har en  – og hvis ikke, så bare tage dig mere kærligt af ham.

 

Admin

Admin

Har du noget på hjertet?

Seneste Youtube video

Følg HeartTeam på facebook

Seneste blogindlæg

Om mig

Jeg har arbejdet indenfor feltet angst, stress, depression og andre psykiske belastninger de sidste 13 år og har mere end 8.000 klientsessioner bag mig. Jeg er optaget af at hjælpe mennesker til forandring, på en fuldstændig enkel og jordnær måde. Terapi behøver ikke at være en tung og trist sag og jeg er kendt for at skabe håb hos mine klienter, med lethed og ikke mindst humor i behandlingen. Læs mere >>

Skriv op til mit nyhedsbrev

Så går du ikke glip af næste blogindlæg